Nowe wytyczne dla sklepików, automatów i stołówek szkolnych – od roku szkolnego 2025/2026
30/06/2025Minister Zdrowia rozpoczął pracę nad zmianami w przepisach dotyczących środków spożywczych sprzedawanych dzieciom i młodzieży w szkołach oraz standardów żywieniowych na stołówkach szkolnych. W jadłospisach ma pojawić się więcej warzyw, roślin strączkowych i lokalnych produktów. Żywienie dzieci ma być nie tylko zdrowsze, lecz także dostosowane do tzw. diety planetarnej.
Rok na przygotowanie się do zmian – w jadłospisach i zaopatrzeniu sklepików
Ministerstwo Zdrowia zamierza wprowadzić nowe przepisy dotyczące żywienia w szkołach od 1 września 2026 r. To oznacza, że szkoły i przedszkola miałyby rok na przygotowanie nowych jadłospisów oraz list zaopatrzenia dla sklepików szkolnych i automatów z żywnością.
Produkty, które będą sprzedawane w sklepikach szkolnych
W zaktualizowanym rozporządzeniu określono grupy środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w placówkach systemu oświaty.
Co uczeń będzie mógł kupić w sklepiku lub automacie z żywnością?
- pieczywo, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze,
- kanapki, sałatki i surówki,
- mleko, produkty mleczne, mleko roślinne,
- produkty zbożowe,
- warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce,
- orzechy oraz nasiona (bez dodatku cukrów, substancji słodzących oraz soli),
- soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne,
- przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne (bez dodatku cukrów i soli),
- koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów roślinnych i produktów roślinnych (bez dodatku cukrów i substancji słodzących),
- naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa,
- bezcukrowe gumy do żucia,
- czekolada gorzka o zawartości minimum 70 % miazgi kakaowej.
W przypadku napojów dopuszczono: napoje przygotowywane na miejscu, które zawierają nie więcej niż 5 g cukrów dodanych w 250 ml produktu gotowego do spożycia, oraz inne napoje niezawierające dodatku cukrów i substancji słodzących.
Wymogi dotyczące żywienia w stołówce szkolnej
Ministerstwo określiło zasady obowiązujące przy komponowaniu jadłospisów w placówkach systemu oświaty.
W szkole obiad powinien dostarczać:
- 20 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku jednodaniowym typu drugie danie,
- 30 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku dwudaniowym.
W przedszkolach żywienie powinno dostarczać:
- 75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy wiekowej.
W jadłospisie tygodniowym muszą znaleźć się:
- warzywa i owoce w każdym posiłku,
- chociaż raz w tygodniu – dania na bazie roślin strączkowych,
- chociaż raz w tygodniu – ryby,
- chociaż dwa razy w tygodniu – mięso.
Zaleca się stosowanie produktów lokalnych oraz ograniczenie potraw smażonych.
Czy wymóg diety planetarnej jest możliwy do zrealizowania w ramach nowego rozporządzenia?
Nowelizacja zakłada wprowadzenie tzw. diety planetarnej w szkołach. Ma ona promować odpowiedzialne, zrównoważone żywienie. Zgodnie z przepisami co najmniej raz w tygodniu w ramach obiadu musi być serwowany posiłek roślinny na bazie nasion roślin strączkowych.
Projekt nowego rozporządzenia ws. żywienia dzieci i młodzieży w szkołach i przedszkolach mówi o diecie planetarnej, ale nie daje szkołom realnych narzędzi, żeby ją wdrożyć i jednocześnie nakłada obowiązek podawania mięsa – pisze dietetyczka Iwona Kibil na swoim profilu na Facebooku. Według założeń diety planetarnej strączki to pełnowartościowy zamiennik mięsa, więc w tym punkcie dokument jest już niespójny.
Dietetyczka podkreśla także, że już w 2024 r. wraz z Green REV Institute zgłosiła uwagi do tego projektu, ale nie zostały one wzięte pod uwagę. Brakuje wytycznych funkcjonalnych, które faktycznie pomogłyby szkołom wdrożyć zasady diety planetarnej – zaznacza.
Podaje także przykład Finlandii, Szwecji i Francji, gdzie posiłki szkolne są narzędziem edukacyjnym. Przez jedzenie dzieci uczą się o zdrowiu, klimacie i odpowiedzialnych wyborach. Na koniec zachęca wszystkich do zgłaszania opinii dotyczących rozporządzenia. Dokument jest dostępny TUTAJ.
Źródła:
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (MZ 1787), https://www.gov.pl/web/zdrowie/wykaz-prac-legislacyjnych (dostęp: 24.06.2025 r.).
- https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12399053/katalog/13136952?fbclid=IwY2xjawLHS0lleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBFOTI1ektZVkFuUGFzMFp2AR4YsRQKKswe2VNtNBIxeIQ4UvuXNTqPxJ28Qw5Qu7yYc-pCXHAjAQf5xDUYDA_aem_ym5He0rRO_Pw89lA7Uti_A#13136952 (dostęp: 24.06.2025 r.).
- Komentarz dietetyczki Iwony Kibil, https://www.facebook.com/photo?fbid=1290557339105688&set=a.609640207197408&locale=pl_P (dostęp: 24.06.2025 r.).