Samopoczucie w ciągu dnia, jakość wypoczynku nocnego oraz zachowanie można regulować poprzez to,
co znajduje się w codziennym menu. Dopamina, serotonina czy noradrenalina, jako neuroprzekaźniki, potrzebują odpowiedniego wsparcia. Mózg może je wytwarzać, kiedy dostaje odpowiednie składniki wraz z odpowiednim pożywieniem.

 

Cukier nie krzepi 

dwie postaci z obrazem jedzenia w mozgu

Świat badaczy od długiego czasu przygląda się zależności diety i funkcjonowania mózgu. Dzisiaj wiadomo już, że tak zwane „śmieciowe jedzenie”, niezbalansowane odpowiednią ilością zdrowej żywności,  może przyczyniać się do zachowań agresywnych, odczuwania obniżenia nastroju, niepokoju, lęku czy gniewu. Badania na myszach wykazały bezpośrednią korelację między spożywaniem produktów bogatych w tłuszcze i cukier z upośledzeniem funkcji pamięci oraz uszkodzeniami w obrębie odpowiedzialnego za nie obszaru mózgu. Szczególnie złe recenzje zbiera cukier. Długofalowo wpływa negatywnie na mózg, funkcjonowanie organizmu i samopoczucie. Znacznie lepiej mózg zareaguje na węglowodany, w tym choćby makaron. Niektórzy badacze dopatrują się nawet bezpośredniego związku między spożyciem dużych ilości makaronu a wesołym usposobieniem Włochów, słynących
 z upodobania do past.
 

Lekarstwo w diecie 

Już w latach trzydziestych dwudziestego wieku Victor Lindlahr, amerykański autor książek o zdrowym odżywianiu, rozpropagował hasło mówiące o tym, że prawidłowa dieta jest kluczowa dla dobrego samopoczucia i zapobiegania chorobom. Dziś wiadomo, jakie rodzaje pokarmów mogą oddziaływać na nastroje, koncentrację uwagi czy poziom impulsywności. Jak się okazuje, wiele popularnych produktów, w tym sporo warzyw, zawiera zamienniki neuroprzekaźników. Ich spożycie może przyczyniać się do poprawy poziomu zapamiętywania lub wprawiać jedzącego w stan zbliżony do euforii. Sprawdzając informacje o tych mało znanych właściwościach popularnych produktów spożywczych, należy koniecznie pamiętać, że to dawka czyni truciznę – nadmierne spożycie może nieść za sobą nieprzyjemne skutki uboczne. Dobra wiadomość jest taka, że zapewne trudno byłoby przedawkować warzywa, które są uznawane przez badaczy za szczególnie cenne źródło mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Najbardziej pożądane są oczywiście te z nich, które poprawiają nastrój
 i pomagają zachować dobry humor. Które produkty warto uwzględniać w swojej diecie opisał lekarz, biolog i przyrodnik Jan Stradowski
w artykule dla magazynu Focus.
 

Źródło:

https://www.focus.pl/artykul/dieta-dla-mozgu-myslisz-tak-jak-jesz