Chipsy, czekolada, napoje energetyzujące – to częste pozycje młodzieżowego menu w czasie nauki do klasówki lub egzaminu. Podczas tzw. zakuwania dzieci podjadają przeważnie niezdrowe przekąski. Pierwsze wrażenie po ich spożyciu może być dobre – zjadam batona i mam więcej sił. Jednak efekt po tym zastrzyku energii szybko mija. Cukry proste, których dostarczamy organizmowi, zjadając niezdrowe przekąski, dostają się bezpośrednio do krwi i tylko przez krótki czas pobudzają nas do pracy. 

Co więc jeść podczas wzmożonego wysiłku umysłowego? Najlepiej podziałają na nas cukry złożone. Uwalniają się one stopniowo do krwioobiegu, dzięki czemu przypływ energii czujemy przez dłuższy czas. Cukry złożone znajdują się m.in. w owocach, płatkach zbożowych czy warzywach. Tego typu produkty pomagają w efektywnej nauce, a jednocześnie są zdrowe dla organizmu. Należy pamiętać też o orzechach włoskich, które zawierają magnez i witaminę E. Zdrowe przekąski i zbilansowana dieta korzystnie wpłyną na zdrowie i wyniki w nauce. Dlatego warto w szkole porozmawiać z uczniami o tym aspekcie odżywiania.