„Gotuj lokalnie” – przekonuje Fundacja „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej” i zachęca uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych do sięgania po produkty z najbliższej okolicy. Konkursy, spotkania ze sławami kulinarnymi czy eksperymentowanie z tradycyjną żywnością – to wszystko fundacja proponuje w ramach programu promującego korzystanie z lokalnych produktów w przygotowywaniu dań nowoczesnej kuchni.

„Celem programu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej” – informują organizatorzy z Fundacji.

Program składa się z trzech etapów. Pierwszy to szkolenie dla nauczycieli, które odbędzie się w trakcie marcowych Targów „EuroGastro”. Warsztaty poprowadzą znani kucharze i dziennikarze kulinarni – Marcin Budynek i Tomasz Jakubiak. Nauczyciele spotkają się też m.in. z mistrzem kulinarnym Robertem Sową.

Kolejnym krokiem będą warsztaty praktyczno-teoretyczne dla uczniów. Fundacja zapewnia ryczałt na zakup niezbędnych produktów, materiały dydaktyczne oraz wynagrodzenie dla nauczycieli za przeprowadzone zajęcia. Ostatnim etapem będzie ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym uczniowie powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Nabór trwa od 21 stycznia do 28 lutego br. Więcej informacji na stronie http://www.efrwp.pl/element/Warsztaty-kulinarne-Gotuj-loklanie