Dzień Nauczyciela w Paragwaju. Mazamorra w świąteczny dzień

Od stu lat Dzień Nauczyciela w Paragwaju świętuje się 30 kwietnia. Tego dnia uczniowie z rodzicami przygotowują fetę na cześć pedagogów. Nieodłączną jej częścią, poza poczęstunkiem i rozrywką, są również zawody sportowe.

W tym dniu na świątecznych stołach można spotkać mazamorrę (tradycyjne kukurydziane ciasto), lampreado (rodzaj racuchów z manioku) czy kiveve (słodkie danie, którego głównymi składnikami są dynia i przesmażona cebula). Często też można skosztować sopa paraguaya. Nazwa dania to dosłownie „zupa paragwajska”, choć w istocie jest to rodzaj... placka. W jego skład wchodzi przede wszystkim mąka kukurydziana, ser oraz mleko lub serwatka.

Cechą charakterystyczną paragwajskich potraw tradycyjnych jest ich wysoka kaloryczność. Dlatego mieszkańcy tego południowoamerykańskiego kraju dbają, by biesiadom towarzyszyła również aktywność fizyczna. W większości szkół w Dniu Nauczyciela są organizowane zawody sportowe, w których uczniowie mierzą się ze swoimi mentorami. Ciekawym zwyczajem jest osobliwa konkurencja – autorskie prezentacje sceniczne nauczycieli.

Ciekawostki z Paragwaju:

  • Rok szkolny w Paragwaju zaczyna się w lutym i trwa do listopada z dwutygodniową przerwą na wakacje zimowe w... lipcu.
  • Przeciętny dzień nauki szkolnej rozpoczyna się o 7.30 i kończy w południe (by uniknąć zajęć w najgorętszej porze dnia; latem temperatura sięga ok. 38ºC).
  • Z powodu upałów doskwierających w dzień bywa, że niektóre zajęcia odbywają się również późnym wieczorem, nawet do godz. 22.00.
  • Do 1990 r. w Paragwaju funkcjonowały jedynie trzy uczelnie wyższe – Uniwersytet Narodowy, Katolicki Uniwersytet Matki Bożej z Asunción oraz Uniwersytet Autonomiczny. W następnych latach władze kraju wsparły utworzenie dziesięciu kolejnych.